Κατηγορία: Αναμνήσεις
Σχολικός Κήπος
Ο σχολικός κήπος ιδρύεται θεσμικά με το νόμο 4397 του 1929 περί στοιχειώδους εκπαιδεύσεως. Συγκεκριμένα στο κεφάλαιο ΣΤ΄ στο άρθρο 13 γράφει:
- Παρ εκάστω δημοτικω σχολείω ιδρύεται και καλλιεργείται σχολικός κήπος ως παράρτημα αυτού, χάριν της διδασκαλίας των φυσιογνωστικών μαθημάτων και προς απόκτησιν υπό των μαθητών προκαταρκτικών γνώσεων καλλιέργειες της γης…
Στη δεκαετία του 1960 εγκαθίστανται σε όλη την επικράτεια σχολικοί κήποι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έπαψε να αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξαιτίας της αστικοποίησης του πληθυσμού.
Σχετικά προϊόντα
-
Από τον Στρατάρχη Παπάγο στον …Λοχία Τριανταφύλλου
Διαβάστε περισσότεραΔημοσιεύτηκε, https:/imaginistes.wordpress.com/ Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής! του Μιχάλη Δήμα Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021. Πηγαίνοντας με τα πόδια στην Αλεγρία, πέρασα από την οδό Λοχία Τριανταφύλλου. Είχα ξαναγράψει για τη συγκεκριμένη οδό με αφορμή τα γραφεία του περιοδικού Μετρονόμος. Θυμήθηκα ότι κάποιος αναγνώστης των imaginistes μού είχε επισημάνει ότι σ’ αυτό το δρόμο για κάποια χρόνια στεγαζόταν το ιδιωτικό Δημοτικό σχολείο Παπαδόπουλου και αργότερα το 2ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου η μήπως και το 2ο Γυμνάσιο, ( κάθε σχετική πληροφορία είναι καλοδεχούμενη), του οποίου είχε θητεύσει και αυτός μαθητής. Το σχολείο λειτουργούσε σ’ ένα διώροφο σπίτι με μικρή αυλή. Βλέπετε δεν είναι μόνο το Στρογγυλό VIP hI Tech του Τάκη Ζενέτου στη Στρατάρχου Παπάγου. Κάποιοι Μπραχαμιώτες ήταν μαθητές σ’ αυτό, χωρίς τις άρτιες υποδομές και όλες τις ανέσεις του Στρογγυλού. Έψαξα στο λεύκωμα του Δήμου για να αντλήσω κάποια στοιχεία. Να μάθω τουλάχιστον ποιες χρονιές λειτούργησε ή αν υπάρχει κάποια φωτογραφία μαθητών από αυτό. Από το κείμενο που συνοδεύει το κεφάλαιο ΣΧΟΛΕΙΟ (σελ. 88-117) και τις ωραίες φωτογραφίες με τις λεζάντες τους, μπορείς να μάθεις κάποια πράγματα. Επιβεβαιώνεται ότι το σχολείο με τον διακριτικό τίτλο ΠΡΟΟΔΟΣ της Αικ. & Αντ. Παπαδόπουλου βρισκόταν στην οδό Λοχία Τριανταφύλλου 5, μάλλον πρώην Κουρεμπανά, όπως δείχνει η κόκκινη σημείωση στο τέλος του ενδεικτικού χρονολογίας 26/6/61 (σελ. 104). Σε άλλη σελίδα (98) στην αναμνηστική φωτογραφία σχολικού έτους 1967-68 αναφέρεται στη λεζάντα ως Β’ Δημοτικό σχολείο (Παπαδόπουλου). Δεν διαθέτουμε όμως στοιχεία, αν αργότερα και για κάποιο διάστημα λειτούργησε και ως Γυμνάσιο. Προσπαθούσα να φανταστώ το Λοχία Τριανταφύλλου να συναναστρέφεται με όλες τις μεγάλες μορφές του ελληνικού τραγουδιού, όχι με διάθεση ειρωνική αλλά επική. Ένα μικρό έπος μπορεί ν’ αποτελεί και η ύπαρξη σχολείου στην οδό που φέρει το όνομά του. Ωστόσο η απουσία περισσοτέρων στοιχείων μου στερεί την δυνατότητα ν’ αναφερθώ αναλυτικότερα σ’ αυτό το σχολείο. Όσοι όμως αναγνώστες της σελίδας φοίτησαν σ’ αυτό, μπορούν να εμπλουτίσουν το σημείωμα με πληροφορίες, εμπειρίες ή και φωτογραφίες. Η μνεία αφιερώνεται ταπεινά, από έναν στρογγυλοκαθισμένο, σ’ όλους αυτούς που πέρασαν τα πρώτα μαθητικά και εφηβικά τους χρόνια σ’ αυτό…View product -
Σελίδες πρακτικού 2
Διαβάστε περισσότεραΕΣΟΔΑ -ΕΞΟΔΑView product -
Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής… 25η Μαρτίου, Α΄ Δημοτικού
Διαβάστε περισσότεραΔημοσιεύτηκε, https:/imaginistes.wordpress.com/ του Χρήστου Πιπίνη Δεκαετία 1950 – 60. Τοποθεσία Μπραχάμι, 1ο Δημοτικό. Το μοναδικό σχολείο της εποχής, χτισμένο από τους ίδιους τους κατοίκους το 1929. Το σχολείο δόξα και τιμή, παραμένει ακόμα εν λειτουργία. Στην διαδρομή του μέσα στο χρόνο, πέρασαν χιλιάδες παιδιά, ο ανθός της συνοικίας. Για πάρα πολύ κόσμο, όπως και για μας, αποτελεί σημείο αναφοράς και το σπουδαιότερο διαχρονικό τοπόσημο της Συνοικίας, μαζί με το στρογγυλό του Ζενέτου. Επαναφέρουμε ως υπενθύμιση το διατυπωμένο από χρόνια αίτημα των imaginistes. Το παλιότερο ίσως κτίριο του τόπου, το Α' Δημοτικό, ν' ανανεώσει τη λειτουργία του με την αλλαγή χρήσης, όπως έχει γίνει σε πολλά ανά την Ελλάδα παλιά σχολεία και να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, μουσείο Δημοτικού σχολείου, συνεδριακό κέντρο και στην υπέροχη αυλή του να στεγάσει το Δημοτικό θερινό σινεμά, με παράλληλη αξιοποίηση-αναμόρφωση του οικοπέδου των προσκόπων και πεζοδρομήσεις των εφαπτομένων δρόμων διαμορφώνοντας μια νέα πλατεία.View product