Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μουσείο. Είναι μια συλλογή εκπαιδευτικού υλικού παλαιότερων χρόνων. Ξεκίνησε από υλικό που βρισκόταν αραχνιασμένο στις αποθήκες του παλιού 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου (Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης 55). Μεγάλωσε με υλικό που συγκεντρώθηκε από  άλλα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας και  σχολεία άλλων Δήμων του Νότιου τομέα Αθήνας. Οι προσφορές πολλών φίλων εμπλούτισαν την συλλογή.

Στεγάζεται στα υπόγεια  του 20ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου (Μουσών και Γιάννη Ρίτσου). Καταλαμβάνει 244 τ.μ. και εκτείνεται σε τρεις διακριτούς χώρους.

  • Στον πρώτο χώρο 75 τ.μ. είναι διαμορφωμένη μια παλιά αίθουσα με παλιά θρανία και το σχετικό διάκοσμο και ένα γραφείο Διευθυντή με την ανάλογη επίπλωση.

  • Ο δεύτερος χώρος είναι ο διάδρομος του υπογείου έκτασης 73 τ.μ., όπου εκτίθενται πολλά παλιά βιβλία, ιστορικοί χάρτες, εικόνες, γραφομηχανές, όργανα φυσικής και άλλα αντικείμενα.

Ο τρίτος χώρος βρίσκεται στην άλλη μεγάλη αίθουσα του υπογείου έκτασης 96 τ.μ. όπου εκτίθενται τα εποπτικά μέσα, μηχανές προβολής, ενισχυτές, μαγνητόφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χάρτες, εικόνες, μια σειρά χαρτών με τους  μύθους του Αισώπου και στο βάθος, σε μια γωνιά, είναι διαμορφωμένο το δωμάτιο του δασκάλου με τα σχετικά αντικείμενα.