Κατηγορία:

Παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα

Μια πολύ αξιόλογη σελίδα στην οποία μπορεί να βρεις άρθρα και έρευνες σχετικά με τα παιχνίδια της αρχαιότητας… greektoys.org
Τι είναι το Greektoys
Είναι ένα εκπαιδευτικό έργο που περιλαμβάνει τη δημιουργία της παιδικής σειράς 3d animation “Greektoys”, άρθρα και έρευνες σχετικά με τα παιχνίδια της αρχαιότητας, προτάσεις για εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές παιδικές δραστηριότητες, δημιουργία μουσικής για παιδιά και το πρότζεκτ “Μικροί Αρχαιολόγοι” που αφορούν την τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση του τύμβου Καστά της Αμφίπολης.
Οι δημιουργοί είναι ο Λουής Σάντος (σκηνοθέτης), η Σοφία Παυλάκη (παραγωγός) και η Φωτεινή Παυλάκη (μάρκετινγκ).
Αρχαία παιχνίδια
Από αρχαιοτάτων χρόνων έχει εδραιωθεί η παιδαγωγική αξία και σημασία των παιχνιδιών, για τη σωστή σωματική, πνευματική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, ένα παιδί χρησιμοποιεί τη φαντασία του για να διασκεδάσει, να μάθει να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά, να εξερευνήσει το περιβάλλον του, να ανακαλύψει τον εαυτό του και να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, ένα παιδί ωριμάζει και μαθαίνει να χρησιμοποιεί πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να προετοιμαστούν καλύτερα για το μελλοντικό τους επάγγελμα και τον ρόλο τους στην κοινωνία. «Και με τη χρήση παιχνιδιών θα προσπαθήσει κανείς να στρέψει τα γούστα και τις επιθυμίες των παιδιών στον στόχο που πρέπει να επιτύχουν στην ενήλικη ζωή».
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε μεγάλη ποικιλία ομαδικών ή ατομικών παιχνιδιών, με ή χωρίς τη χρήση αντικειμένων. Μερικά από αυτά τα παιχνίδια εξακολουθούν να είναι γνωστά μέχρι σήμερα ως βάση του αιχμαλώτου , τυφλός (χαλκί μια), αγάλματα (ακινίτιδα), αρθρώσεις ( πεντάληθα ), κρυφτό (αποδιδράσκιντρα), κούκλες (πλαγκόν), κουδουνίστρες (πλατάγι) και αγαλματίδια .
Παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα”!

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το νέο ηλεκτρονικό οδηγό για τα παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα!
Μάθετε περισσότερα για τα παιχνίδια και δείτε τις αυθεντικές εικόνες από τα μουσεία που τα φιλοξενούν.
Ο οδηγός είναι ένα συνοπτικό κείμενο βασισμένο στα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στη σελίδα greektoys.org και θα ανανεώνεται συνεχώς με καινούριο υλικό.
Κατεβάστε το, εκτυπώστε το, μοιραστείτε το και προωθήστε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό!