Κατηγορία:

Από τον Στρατάρχη Παπάγο στον …Λοχία Τριανταφύλλου

Δημοσιεύτηκε, https:/imaginistes.wordpress.com/
Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής!
του Μιχάλη Δήμα
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021. Πηγαίνοντας με τα πόδια στην Αλεγρία, πέρασα από την οδό Λοχία Τριανταφύλλου. Είχα ξαναγράψει για τη συγκεκριμένη οδό με αφορμή τα γραφεία του περιοδικού Μετρονόμος. Θυμήθηκα ότι κάποιος αναγνώστης των imaginistes μού είχε επισημάνει ότι σ’ αυτό το δρόμο για κάποια χρόνια στεγαζόταν το ιδιωτικό Δημοτικό σχολείο Παπαδόπουλου και αργότερα το 2ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου η μήπως και το 2ο Γυμνάσιο, ( κάθε σχετική πληροφορία είναι καλοδεχούμενη), του οποίου είχε θητεύσει και αυτός μαθητής.
Το σχολείο λειτουργούσε σ’ ένα διώροφο σπίτι με μικρή αυλή. Βλέπετε δεν είναι μόνο το Στρογγυλό VIP hI Tech του Τάκη Ζενέτου στη Στρατάρχου Παπάγου. Κάποιοι Μπραχαμιώτες ήταν μαθητές σ’ αυτό, χωρίς τις άρτιες υποδομές και όλες τις ανέσεις του Στρογγυλού.
Έψαξα στο λεύκωμα του Δήμου για να αντλήσω κάποια στοιχεία. Να μάθω τουλάχιστον ποιες χρονιές λειτούργησε ή αν υπάρχει κάποια φωτογραφία μαθητών από αυτό. Από το κείμενο που συνοδεύει το κεφάλαιο ΣΧΟΛΕΙΟ (σελ. 88-117) και τις ωραίες φωτογραφίες με τις λεζάντες τους, μπορείς να μάθεις κάποια πράγματα.
Επιβεβαιώνεται ότι το σχολείο με τον διακριτικό τίτλο ΠΡΟΟΔΟΣ της Αικ. & Αντ. Παπαδόπουλου βρισκόταν στην οδό Λοχία Τριανταφύλλου 5, μάλλον πρώην Κουρεμπανά, όπως δείχνει η κόκκινη σημείωση στο τέλος του ενδεικτικού χρονολογίας 26/6/61 (σελ. 104). Σε άλλη σελίδα (98) στην αναμνηστική φωτογραφία σχολικού έτους 1967-68 αναφέρεται στη λεζάντα ως Β’ Δημοτικό σχολείο (Παπαδόπουλου). Δεν διαθέτουμε όμως στοιχεία, αν αργότερα και για κάποιο διάστημα λειτούργησε και ως Γυμνάσιο.
Προσπαθούσα να φανταστώ το Λοχία Τριανταφύλλου να συναναστρέφεται με όλες τις μεγάλες μορφές του ελληνικού τραγουδιού, όχι με διάθεση ειρωνική αλλά επική. Ένα μικρό έπος μπορεί ν’ αποτελεί και η ύπαρξη σχολείου στην οδό που φέρει το όνομά του. Ωστόσο η απουσία περισσοτέρων στοιχείων μου στερεί την δυνατότητα ν’ αναφερθώ αναλυτικότερα σ’ αυτό το σχολείο.
Όσοι όμως αναγνώστες της σελίδας φοίτησαν σ’ αυτό, μπορούν να εμπλουτίσουν το σημείωμα με πληροφορίες, εμπειρίες ή και φωτογραφίες. Η μνεία αφιερώνεται ταπεινά, από έναν στρογγυλοκαθισμένο, σ’ όλους αυτούς που πέρασαν τα πρώτα μαθητικά και εφηβικά τους χρόνια σ’ αυτό…