Κατηγορία:

Στο Μπραχάμι μιας άλλης εποχής…1ο και 2ο Δημοτικό

Δημοσιεύτηκε 14 Ιουλίου, 2018 https://imaginistes.wordpress.com/
του Χρήστου Πιπίνη
1955 – 1956… 5η Δημοτικού.
Η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του αγαπητού μας φίλου, παλιού Μπραχαμιώτη, Μάκη Κουτσουράκη, που ευγενικά μας την παραχώρησε προς δημοσίευση, όπως και οι πληροφορίες που ο ίδιος μας εμπιστεύθηκε.
Είναι η πρώτη χρονιά που το 1ο Δημ. Σχολείο χωρίζεται στα δύο και δημιουργείται το 2ο Δημοτικό στον ίδιο χώρο, δηλαδή στο ιστορικό κτήριο της οδού που φέρνει το όνομα του Θ. Τατάκη, του ανθρώπου που δώρισε μέρος της περιουσίας του για να κτιστεί το σχολείο.*
Είναι σαφές ότι κατά τη δεκαετία του 50 η εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού στη συνοικία με την εγκατάσταση εσωτερικών μεταναστών, επέβαλε τη δημιουργία δεύτερου σχολείου.
Το 1ο Δημοτικό κάλυπτε τα παιδιά του κατοικούσαν στην περιοχή από την οδό Λ. Ακρίτα μέχρι τους Καλογήρους και το 2ο τα παιδιά που έμεναν στην περιοχή από την Λ. Ακρίτα προς την Εκκλησία του Αγ. Δημητρίου. Αργότερα και με τη συνεχιζόμενη πληθυσμιακή αύξηση, άλλαζαν φυσικά και τα όρια των περιοχών αυτών.
Τα σχολεία λειτουργούσαν εναλλάξ πρωί-απόγευμα ώστε να καλύπτονται δίκαια οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των οικογενειών.
Διευθυντές των δύο σχολείων διετέλεσαν οι αείμνηστοι Τσακόγιαννης (1ο) και Γεωργανάς (2ο).
Στη φωτό βλέπουμε πάνω από 65 παιδιά με χαρακτηριστική διάταξη τα μεν αγόρια να καταλαμβάνουν το αριστερό και πάνω μέρος, τα δε κορίτσια το δεξιό και κάτω μέρος. Διακρίνεται η δασκάλα κ. Αθανασία.
Παραθέτουμε μερικά σκόρπια ονόματα παιδιών που καταφέραμε να συγκρατήσουμε και όπως μας τα ανέφερε ο κ. Κουτσουράκης.
Δημόπουλος Β, Παπαλευθερίου,Παπαφραγκίσκος,Κουτσουράκης, Ζαγοριαννάκος, Πρέλιεβιτς, Ζιώγας, Πράταλος, Πασπαλιάρης, Καούκης, Καριπιώτης, Καμαρινόπουλος, Μαυρομιχάλης, Τρακάδα Μ. Τριαταφύλλου Λ. Χατζηγιάννη, Βαρβιτσιώτη, Στέντου, Σκούταρη Π, Νερουλή, Γκιώνη, Μπουχάγιερ…